Hello Sunshine

Mexicaans eten voor een instant-vakantiegevoel

9 maart 2017

Sarah had genoeg van de grijze, sombere dagen en hunkerde naar meer exotische oorden. Aangezien een reisje niet meteen op de planning kon getoverd worden, zorgde haar magie in de keuken voor heerlijke Mexicaans-geïnspireerde gerechten. Instant-vakantiegevoel op een doordeweekse avond voor jou en je vrienden – zalig!

Het is grijs buiten… nat, somber en naar mijn zin ook nog eens véél te koud! Het is onvoorstelbaar hoe zeer ik al luidop droom van de zon op mijn huid te voelen branden. Ik verlang er naar om zonder vrees een zomerse outfit aan te trekken, om op zwoele zomeravonden een frisse cocktail in de hand te hebben en te genieten van het herwonnen leven in de straten! ‘Kon ik maar even in meer exotische oorden vertoeven…’ Denk ik. Maar een snelle blik op mijn zichtrekening en uiteraard de dagelijkse verplichtingen sluiten een vervulling van die gedachte al gauw uit.
‘Als wij niet naar ginder kunnen gaan, dan brengen wij de sfeer naar hier.’ Basta! Een datum wordt geprikt, 4 vriendinnen komen bij me langs -dat zal al voor wat levendigheid in huis zorgen- en een Mexicaans thema zal de gevoelstemperatuur wel doen stijgen! Of het nu de hot sauce was in mijn gerechten, de mierzoete Mexicaanse limonade, de wijn of gewoon de perfecte match van alles… het doet er niet toe. De meidenavond was een héérlijke verademing op een doordeweekse dinsdag, een ontsnapping van die sleur, precies wat het vakantiegevoel dient te doen!

Hieronder kan je 3 eenvoudige recepten vinden die Mexico eventjes naar Gent brachten. Bienaventurado!

1. GUACAMOLE

3 rijpe avocado’s – 2 limoenen – flinke bos verse koriander – halve tl. hot sauce – 1 teentje look – zout – nacho chips
DSC_7984-KLDSC_8071-KLNeem een ruime kom en ontdoe de avocado’s van de schil en pit. Pers de look er over uit, knijp het sap uit de limoenen, voeg een snuifje zout en de halve theelepel hot sauce toe (meer kan ook als je van pikanter houdt!). Knip de bos koriander fijn hierover. Blend alles met een staafmixer. Serveer met nacho chips en klaar!
TIP: Niet zo’n fan van chips? Dit is ook heel lekker met stukjes stokbrood of zelfs reepjes rauwe wortelen!

 

2. MEXICAANSE TORTILLATAART (4 PERSONEN)

8 kleine tortilla`s (bloem, mais of meergranen) – 600 gr. gemengd gehakt – 400 gr. tomaten – 200 gr. zure room – 1 rode paprika – 1 ui – 4 tenen knoflook – 1 klein rood pepertje – 1 klein blikje mais (140 gr.) – 1 zakje Mexicaanse kruiden mix voor taco’s – geraspte kaas (naar smaak) – 2 el. koriander – springvorm (of hoge, ovenvaste kom) met dezelfde diameter als de tortilla’s
DSC_7972-KLDSC_8093-KL 1. Verwarm de oven voor op 200°C.
2. Hak de ui fijn en pers de knoflook hierboven uit. Doe de tomaten, paprika in kleine stukjes en knip de koriander fijn. Ontdoe het kleine pepertje van de pitjes en hak zeer fijn, gebruik een hoeveelheid die aansluit bij jouw wens naar pikant (1/3 = niet pikant, volledig= vrij gepeperd).
3. Laat de uien met de knoflook glazig worden in een grote wokpan met een kleine hoeveelheid olijfolie. Voeg het gehakt toe, bak tot het gehakt rul is. Vervolgens mogen de tomaten en de paprika erbij en laat 10 minuten garen zodat het een saus wordt.
4. Tenslotte mogen het pepertje, de mais en de taco kruiden erbij. Door de taco kruiden gaat alles nog meer binden. Mocht je zien dat dit niet genoeg gebonden is, voeg dan een beetje maïzena toe zodat er een dikkere saus ontstaat (doel: dikte bolognese-saus).
5. Vul de springvorm op deze manier: tortilla – schep saus – smeer een tortilla in met een laagje zure room en leg met de kant van de zure room op de saus. Zo dien je laag voor laag verder te gaan tot je vindt dat de ‘taart’ hoog genoeg is. Bij de laatste tortilla smeer je ook de bovenkant in met zure room en bestrooi met de kaas.
6. Bak 25 tot 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Een aanrader is om de tortillataart te garneren met de fijne koriander. Dit gerecht was dé ster van de avond, delicioso!

 

3. MEXICAANSE TOTRILLAPIZZA (2 PERSONEN)

1 pot bonen – ½ potje mais (70 gr.) – 1 groene paprika – 2 tomaten – ½ banaan – 1 ui – 2 tl. paprikapoeder – tortilla’s – geraspte kaas – peper & zout – 2 el. olijfolie
DSC_7978-KL
DSC_8027-KL1. Verwarm de oven voor op 180°C. Laat de mais en de bonen apart uitlekken.
2. Snipper de ui, hak de paprika en tomaten in kleine blokjes. Snijdt de banaan in plakken.
3. Doe de helft van de bonen in een hoge kom samen de met banaan, voeg 1 tl. paprikapoeder toe en pureer met een staafmixer tot een saus. Breng op smaak met peper en zout. Dit mengsel wordt ‘mole’ genoemd.
4. Verhit de olie in een wok en laat de ui glazig worden, voeg de paprika toe en bak dit een 5-tal minuten. Vervolgens voeg je de tomaten, 1 tl. paprikapoeder, mais en de resterende bonen toe. Weerom mag er gekruid worden met peper en zout naar smaak.
5. Leg de tortilla op de bakplaat (met bakpapier!) en besmeer eerst met de mole. Hierover doe je wat van de tomatensaus en bestrooi met kaas.
6. De tortilla’s worden 10 minuten in de oven gebakken, tot de kaas gesmolten is.

Een heerlijk vegetarisch gerecht, ideaal voor uit het vuistje!

Ik juich een ‘Mexicaans-geïnspireerde’ avond alleen maar toe: Stijf gedoe is uit den boze, veel fingerfood zorgt voor een ongedwongen sfeer en de gastvrouw (of -heer!) dient niet de hele tijd achter de potten te staan en kan mee ontspannen. Veel van de producten die ik gebruikte kan je terugvinden bij mexicanfood.be – hun doel is om authentieke Mexicaanse producten in elke keuken te krijgen. Getest en volledig goedgekeurd: die Mexicaanse geuren, smaken en kleuren zullen hier beslist nog eens langskomen!
Zin gekregen in een vleugje Mexico en lijkt zo’n thema-avond je wel wat? Kijk dan misschien ook eens terug hoe wij in Mexicaanse stijl en prachtige setting ‘Dia de los muertos‘ vierden!
Psst! Laat gerust horen of jullie Mexicaanse avond ook zo geslaagd was met onze tips!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Sarah was in een vorig leven een halve nomade die door haar opleiding toerisme zowat overal haar thuis vond. Nu is haar hart echter verknocht aan Gent en dat zal dus schijnbaar niet meteen veranderen! Deze creatieve, single mom stelt haar dochtertje op de eerste plaats en als onafscheidelijk duo verkennen ze alle mogelijke evenementen, festivals en plekjes in Gent tot ver daarbuiten. Naast een drukke mama, is Sarah ook een bezige (sociale) bij met een groot en luisterend hart voor haar dierbaren. Verder haalt ze haar geluk en energie vooral uit kokkerellen voor vrienden, spontane bezoekjes, zomerse dagen en (ondertussen zeldzame) shake-momentjes op electro-swing muziek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 • Follow Us

 • About Us

  DavidKaba-HS-BitchesLoveBrunch-001

  Hello there you lovely person you! Welkom bij Hello Sunshine, een creatief lifestyle platform voor en door positieve vrouwen.

  Read More

 • Meet the team

  HS Team

  Who runs the world? GIRLS! Leer hier onze te gekke girl gang kennen!

  Meet the team

 • Newsletter

  Would you like to subscribe to our newsletter and receive all extra features?