Hello Sunshine

The Happiness Project

14 maart 2017

Happiness ProjectOf het nu de start van het nieuwe jaar of een belangrijke verjaardag is, iedereen heeft zo z’n klassieke momenten om even bij het leven stil te staan. Om alles op een rijtje te zetten en je voor te nemen bepaalde dingen anders aan te pakken. Voor mij blijken deze geïnspireerde, complentatieve buien vooral op vakantie voor te komen. Niets aan het hoofd, blik op oneindig. Hallo filosofische kantje! Door “The Happiness Project” tijdens m’n laatste trip als vakantielectuur in de koffer te proppen, kwam ik dan ook tegemoet aan twee geliefde vakantiebezigheden: luie leesuurtjes en zalige mijmermomentjes.

The Happiness Project: whut?

Schrijfster Gretchen Rubin komt tot het inzicht dat hoewel ze alles in het leven heeft om gelukkig te zijn, ze zich op dagelijkse basis eigenlijk niet uitzonderlijk gelukkig voelt. Dat moet beter kunnen. Oplossing? Als de praktische go-getter die ze is ( <3 Gretchen!) beslist ze één jaar te wijden aan haar eigen geluk. Ze schrijft een plan uit om zich elke maand op één aspect van haar leven te focussen, en hoe ze op dat gebied bewuster aan haar geluksgevoel kan bouwen. Van energie in januari overheen familie, liefde, passies, geld, plezier… elke maand een andere focus, met eigen vuistregels, voornemens en hindernissen.

The Happiness Project: waarom?

Bekentenis: het was helemaal niet de eerste keer dat ik in Rubin’s manifest dook. De eerste keer was tijdens een gelukzalige week aan het Como meer. Instant crush. Waarom? Het idee dat je helemaal geen heuse eat-pray-love missie moet ondernemen om aan je eigen geluk te werken, maar dat gewoon elke dag een klein beetje kan doen… Nagels met koppen. Ik ben nogal een koe-bij-de-horens type, en de pragmatische aanpak van een thema dat ook helemaal de wollige filosofische kant kan opgaan: helemaal mijn ding.

Daarnaast moet ik ook een beetje van een girl crush op mevrouw Rubin opbiechten. Kindred spirits en zo van die dingen. Boekenwurm: yup. Harry Potter fan girl: no shame. Nood aan creatieve uitlaatkleppen: check. Lijstjes lover: helemaal. Introvert van natuur maar sociaal van aard: volledig. (Hoor ik daar iemand split personality mompelen?). Kort lontje: schuldig. Eeuwige goalgetter: mij al ontmoet?

Ik ben mezelf pijnlijk bewust van m’n eigen tekortkomingen, zie mijn persoonlijkheid als een continu work in progress. Een proces dat de ene dag al wat leuker is dan de andere (met menige facepalms en akward momenten onderweg). Deze constante strijd voelde ik heel authentiek weerspiegeld in Rubin’s relaas. Gevoelige snaar? Ik denk het wel.

The Happiness project: en nu?

Ik hoor je denken: heb ik dankzij The Happiness Project het ultieme geheim voor een eeuwig gelukkig leven ontdekt? Niet echt. Ben ik aan de slag gegaan met een lijstjes, voornemens en een concreet plan? Verre van. (Even serieus: wie heeft daar nu tijd voor?) Wat het me wel geschonken heeft is een reeks aan kleine aha-ervaringen en enkele handige vuistregels, waarvan ik mezelf betrap er regelmatig naar terug te grijpen. Een sample?

>> Wees dankbaar voor de doodgewone dag. Je geluk creëer je niet door één keer per jaar een geweldige reis te maken, of je voor te nemen je ooit (echt: ooit!) volledig aan je droomproject te wijden. Geluk creëer je door het bewust in te bouwen in je alledaagse leven en erkentelijk te zijn voor die kleine momenten.

>> Energie is een cyclus. Slaap! Sport! Wanneer je meer energiek en goedgezind bent, is het makkelijker je kleine kantjes te onderdrukken en op een betere manier met jezelf en de wereld om je heen om te gaan. Uit die positieve ervaringen put je dan weer tonnen energie.

>> Wees Charlotte. Klinkt zo simpel. Maar toch! Er is de persoon die je wenste te zijn, en de persoon die je bent. De dingen die je wenste dat je leuk vond, en de dingen waar je echt plezier in schept. Deal with it. Het is ok (en nodig!) om jezelf te pushen, maar geef ook toe aan wie je echt bent. Soms is het moeilijk te aanvaarden maar wil je eigenlijk liever al hakend een chick flick kijken dan naar die hippe tentoonstelling te gaan (Yup. Yours truly).

>> Plan momenten van puur plezier in. Niet alles moet nut hebben! Een uurtje nutteloos plezier tussen je praktische taken door kan zo stimulerend zijn. Interessante stelling van Rubin: denk aan dingen waar je als kind zorgeloos plezier aan beleefde, de kans is groot dat zich daar je natuurlijke plezier-zone bevindt. Waar ik meteen mee gestart ben toen ik thuiskwam van m’n eerste Happiness openbaring aan het Comomeer? Scrapbooking! Dorky, I know. Maar als kind was ik helemaal gek van het knutseluurtje op school. Nul artistieke gaven, maar knippen en plakken vol overgave! Mooie momentjes van puur, nutteloos plezier: check.

>> In geval van nood, ga voor mood-booster tactieken. Soms ben je gewoon in een rothumeur. Kan gebeuren. Rubin heeft hier een reeks handige (en effectieve!) trucjes voor. Enkele van mijn favorieten: Pak een aanslepende taak aan. Ruim 15 minuten op. (Voor de praktische geesten onder ons). Fake een goed humeur. (Door je down te gedragen ga je je nog meer down voelen, het omgekeerde geldt gek genoeg ook) Ga sporten. (Endorfine!) Soms helpt niets van deze dingen. Drink dan gewoon een glas wijn en eet wat Ben&Jerry’s ijs. Ik ben er zeker van dat Gretchen het je niet kwalijk zal nemen.

Mijn geluksgeboden

Na al mijn zonovergoten mijmeringen en geïnspireerd door The Happiness Project (en al zeker Rubin’s “Commandments of Happiness” en “Secrets of Adulthood”), kwam ik tot deze persoonlijke geluksgeboden:

 1. Wees Charlotte
 2. Focus op vandaag
 3. Een beetje elke dag
 4. Doe elke dag iets creatief
 5. Probeer iets nieuws
 6. Kwetsbaarheid is kracht
 7. Af en toe nee is helemaal ok
 8. Spendeer je tijd bewust
 9. Doe goed, voel goed
 10. Wees waar je bent

 

Kleine maar krachtige vuistregels, om elke dag bewust aan m’n geluk te werken. Op mijn manier. Ik ben er zeker van dat jij na het lezen van dit leuke boek een helemaal andere en voor jou zoveel krachtigere set zou vormen. Wat denk je? 🙂

Happy reading!

Gentse fashionista met een zwak voor Scandinavische mode, Parijse boetieks en klassieke Britse literatuur. Altijd te vinden voor een citytripje of een vlooienmarkt schattenjacht. Creatieve kriebels te over: bloggen, scrapbooking, fotografie, haken, breien, knutselen,... yes please!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 • Follow Us

 • About Us

  DavidKaba-HS-BitchesLoveBrunch-001

  Hello there you lovely person you! Welkom bij Hello Sunshine, een creatief lifestyle platform voor en door positieve vrouwen.

  Read More

 • Meet the team

  HS Team

  Who runs the world? GIRLS! Leer hier onze te gekke girl gang kennen!

  Meet the team

 • Newsletter

  Would you like to subscribe to our newsletter and receive all extra features?