Hello Sunshine

Anti-stress kleuren? WERKT dat?

13 december 2016

Je hebt ze vast al in de boekhandels en speelgoedwinkels zien liggen: kleurboeken voor volwassenen. Voor de meeste volwassenen onder ons is dat wat vreemd. Kleuren is toch iets dat vooral een kind doet? Als volwassene heb je daar toch geen tijd voor? Een anti-stress moment?… ik weet wel wat beter te doen dan kleuren…

Hoewel ik zelf al jaren overtuigd ben van de meerwaarde van het kunstzinnig bezig zijn (ik ben dan ook creatief therapeut), keek ik aanvankelijk eerder sceptisch naar kleurboeken. Toch heb ik ervaren dat het wel degelijk een meerwaarde kan hebben! Ik kleur nu wekelijks een mandala of een kleurplaat met mijn zoontje in.

Ik was dan ook meteen nieuwsgierig om het nieuwste kleurpakket ‘Colour your world’ van Stabilo uit te testen en deel graag met jullie welk effect dit kan hebben:

Wanneer ik tussen de huishoudelijke taken door een tekening inkleur, is het eerste dat me opvalt mijn concentratie. Het inkleuren moet immers nauwkeurig gebeuren. Hoewel ik dus vijf minuten geleden nog als een ‘kip zonder kop’ door het huis liep, ben ik van het éne moment op het andere toch al wat rustiger. Het feit dat je stress zou afnemen, kan ik dus wel volgen. Je kan je gedachten even of toch gemakkelijker stil zetten. Je voelt, concentreert je op het inkleuren en bent aanwezig in het ‘NU’. Waar je aandacht is, daar ben je! Een mindful gevoel wordt mogelijk doordat je je aandacht richt op de afbeelding. Ik zou durven zeggen dat dit een soort van mindfulnessmeditatie kan zijn.

dsc_0085 Mindfulness of aandachtsgerichte meditatie is dus niet enkel de ogen sluiten of in kleermakerszit zitten. Beeldend werken doet beroep op onze aandacht, op onze directe zintuiglijke waarneming. Psychologische onderzoeken hebben de voordelen van mindfulnessmeditatie aangetoond; namelijk mensen die gelukkiger en rustiger zijn dan de gemiddelde mens. Stress, angst, depressie en irritatie nemen af en het reactievermogen, het geheugen en de fysieke veerkracht zou toenemen. Ik kan dit wel volgen. Bovendien; het inkleuren van afbeeldingen stimuleert de rechterhersenhelft wat de creativiteit aanwakkert! Wat me ook opvalt, is hoe stil het is in huis en uiteindelijk ook in mijn hoofd.

Ik haalde eerder aan dat je in de boekhandels heel wat pakketten of kleurboeken voor volwassenen kan vinden. Er is m.a.w. een groot aanbod en ik geef graag mee wat dit pakket van Stabilo onderscheidt van vele anderen:

Liefst dertig mooie afbeeldingen om uit te kiezen! Niet te groot zodat het niet teveel tijd in beslag neemt. Een zen-moment hoeft niet een uur te duren!
Exclusieve tekeningen ontworpen door studenten van de Kunstschool ERG te Brussel, dat kan ik alleen maar toejuichen!
Het kleurboek zelf is compact, handig in formaat (past bijna in elke handtas, ideaal om ter hand te nemen tijdens op de trein, in de wachtkamer, tijdens lunch,…)
Geen vervelend boek dat maar niet wil plooien en je je in bochten moet wringen om iets in te kleuren. De spiraalvorm zorgt voor optimaal kleurcomfort!
Geen kleurpotloden in dit pakket maar viltstiften, gemakkelijk in de hand en door de fijne, zachte en vochtige punt mogelijk om zeer punctueel te werken.
Doordat de kleurprenten in het vierkant zijn en niet te groot, staan ze prachtig in een fotokader of schrijf een mooi boodschap op de achterkant en gebruik het als wenskaart!

dsc_0041 Tot slot, kan ik als kunstzinnige ouder alleen maar zeggen: voel je niet geremd als ouder om te kleuren. Dat is niet enkel iets voor kinderen! Zien kleuren, doet kleuren! Het is niet alleen ontspannend maar eveneens goed voor de motorische en sensopathische ontwikkeling. Leer je kind de skills: een juiste pengreep, hoe je blad vast te houden met je andere hand, hoe fijn te werken door eerst de omtrek te doen van een vorm om dan pas in te kleuren, de oog-handcoördinatie. Het is een activiteit die meer specifiek die delen in de hersenen gaat activeren die te maken hebben met je motoriek.

Kan jij, je kind of iemand uit je omgeving dus een ontspannend en/of ontwikkeling stimulerend moment gebruiken? Het hoeft niet altijd groots te zijn.
Ik vind dit pakket alleszins al een cadeautje onder kerstboom waard! En ik weet dat het een hele uitdaging is. Ik ga het je toch vragen. Probeer het eens? Wat heb je te verliezen, buiten wat stress? Wie weet werkt het wel voor je. Je kan er alleen maar bij winnen! PLAY – CREATE – GROW – Be Happy!
Benieuw naar jullie ervaringen, je mag je bevinding dus onder dit artikel noteren. Ik lees ze graag!

Karen Van Oost is een neurotische en kunstzinnige mama die worstelt met haar eeuwige zoektocht tussen werk en privé. Haar hoofdje staat nooit stil en barst van de nieuwe ideeën. Als ze de websites en boekenwinkels niet afschuimt op zoek naar de leukste outfits, het tofste educatief speelgoed of de mooiste kinderboeken voor haar ondeugende knapperd Mathis, werkt zij als creatief therapeute. Dit om anderen te begeleiden naar de vele kansen die het leven biedt. Daarnaast is ze ook vrijwilligster bij Kunstplatform ‘Be-Part’, waar haar modieuze zoontje met papalief ook graag vertoeven. Haar motto: Play – Create – Be Happy! (Instagram: @CreaKans)

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Hello Sunshine is een creatief lifestyle platform voor en door positieve vrouwen die originele én volledig homemade content brengen rond food, diy, reizen, home decor, stijl, gezondheid & zoveel meer.

Eén reactie op “Anti-stress kleuren? WERKT dat?”

 1. Romy zegt:

  Ah zo leuk! Ik ben gek op kleuren en ben altij erg tevreden over het merk Stabilo! Ik wist helemaal niet dat ze ook kleurboeken verkochten, te leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 • Follow Us

 • About Us

  DavidKaba-HS-BitchesLoveBrunch-001

  Hello there you lovely person you! Welkom bij Hello Sunshine, een creatief lifestyle platform voor en door positieve vrouwen.

  Read More

 • Meet the team

  HS Team

  Who runs the world? GIRLS! Leer hier onze te gekke girl gang kennen!

  Meet the team

 • Newsletter

  Would you like to subscribe to our newsletter and receive all extra features?