Hello Sunshine

10 kledingstuks op 1 jaar tijd

31 december 2016

Vandaag laten we guestblogger ‘Mara’ van ‘Style Around’ aan het woord. Enjoy!

Bijna niemand geloofde dat een fashion lover als ik het kon doen: 10 kledingstukken (handtassen én schoenen inbegrepen) kopen op 1 jaar. Ik kocht namelijk over de 50 stukken per jaar. Als echte modeliefhebber wou ik altijd meezijn met de trends. Ik las wekelijks verschillende modetijdschriften, ging maandelijks shoppen en had daarom ook altijd coole, nieuwe kleren. Tot ik mij meer ging verdiepen in duurzame mode en de documentaire ‘The True Cost’ zag. Mijn ogen gingen open en ineens voelde ik mij zo vreselijk schuldig over mijn eigen consumptiegedrag. Heb ik echt al die kleren nodig? Moet ik altijd iets nieuws kopen voor elke ‘speciale’ gelegenheid? Ik besloot meteen in actie te schieten: gedaan met shoppen, in 2016 zou ik maar 10 stuks kopen.

13316926_1268483786512970_6958485015677456198_oHet is nu een jaar geleden dat ik die beslissing nam. En ik kan bijna niet geloven hoe hard ik veranderd ben. Ik weet nu al dat ik nooit meer 50 stukken per jaar zal kopen: wie heeft er nu eigenlijk zo veel kleren nodig? Ik voel me een pak beter bij de stuks die ik tot nu toe gekocht heb dit jaar: ze zijn allemaal veel tijdlozer en veel gemakkelijker te combineren. Ik zou iedereen aanraden hetzelfde te doen als mij! Nog geen goede voornemens voor 2017? Ga de 10 item challenge aan! Ik heb alvast wat tips om je te helpen:

DELETE DE APPS!
Asos, H&M, Zara, Zalando… ik had alle apps staan en kocht soms zelf schoenen als ik in bad zat. Je kan altijd en overal shoppen en da’s gevaarlijk: weg met al die shop apps!

VERMIJD DE MODEBOEKJES
Niet alleen zal je zo veel geld uitsparen, je zal ook minder in de verleiding komen. Wat ook helpt: alle sociale media accounts van merken ontvolgen. Dat klinkt heel drastisch, maar het helpt echt wel om niet in de verleiding te komen. Het zou je verbazen wat je allemaal kan aanzetten om iets te kopen!

DOORZOEK JE KAST (EN DIE VAN EEN VRIENDIN)
Je hebt vast veel meer kledingstukken dan je eigenlijk denkt en als je er goed over nadenkt, kan je vaak ook meer leuke combinaties maken met de kledij die je al hebt. En als je dan toch nog het gevoel hebt dat je te weinig kleren hebt: ruil eens met je zus of met een vriendin. Doe dit voor een paar weken en je hebt ineens heel wat leuke stuks erbij (en zij ook!).

KOOP TIJDLOOS
Als je dan toch iets koopt, koop dan een tijdloos stuk. Ik was echt iemand die vaak trendgevoelige kledij kocht en stuks die moeilijk te combineren zijn. Dit jaar heb ik geïnvesteerd in basics: witte sneakers, een zwarte handtas, een lichtroze trench coat… Allemaal stukken die nog even zullen meegaan en eindeloos te combineren zijn.

ENKEL DUURZAME MERKEN? NO WAY!
Ik zou maar al te graag alleen kleren kopen van duurzame labels. Maar dat is niet evident: de keuze is jammer genoeg beperkt en vaak zijn de duurzame labels ook duur. Het gaat niet over waar je koopt, het gaat volgens mij over hoeveel je koopt. Als je een rokje koopt in H&M maar je draagt het wel veel, is dat een even duurzaam stuk als een rokje uit een duurzame stof van een duurzaam label.

HEEL BELANGRIJK: BEPAAL JE STIJL
Dit klinkt misschien banaal maar dat is het helemaal niet: hoe meer je je eigen stijl kan bepalen, hoe meer je ook naar die stijl kledij kan kopen. Als je in die stijl koopt, zal je ook minder stukken kopen die je maar voor één keer draagt. Dit is iets waar ik dit jaar enorm mee ben bezig geweest, en wat me ook na dit jaar zal helpen om minder stukken te kopen, met of zonder challenge.

Het lijkt bijna niet te geloven dat mijn challenge bijna is afgelopen en dat ik nog maar 9 stuks heb gekocht. Ik heb zo ongelofelijk veel voldoening gehaald uit dit jaar en eigenlijk ben ik wel heel trots op mezelf dat het mij is gelukt (ook al was het niet altijd even makkelijk).

Ik raad iedereen aan om, net zoals mij, in je eigen kast te duiken en na te denken over je shopgedrag. En ik raad ook echt iedereen aan om, net zoals mij, te proberen om maar 10 stukken te kopen in 2017. You can do it!

Mara is een vrolijke Gentse, gepassioneerd door duurzame mode en party planning. Je vindt haar dikwijls terug achter haar computer waar ze concepten uitdenkt voor haar feesten, op de bloemenmarkt van Gent of in koffiehuisjes voor gezellige dates met vriendinnen. Daarnaast heeft ze de blog Style Around, waar ze blog over duurzame mode en volgt ze fotografieles.
Waar ze helemaal blij van wordt? Frietjes, haar allerliefste poes Pipa en alles met glitter!

Volg haar op Instagram & Facebook!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Hello Sunshine is een creatief lifestyle platform voor en door positieve vrouwen die originele én volledig homemade content brengen rond food, diy, reizen, home decor, stijl, gezondheid & zoveel meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 • Follow Us

 • About Us

  DavidKaba-HS-BitchesLoveBrunch-001

  Hello there you lovely person you! Welkom bij Hello Sunshine, een creatief lifestyle platform voor en door positieve vrouwen.

  Read More

 • Meet the team

  HS Team

  Who runs the world? GIRLS! Leer hier onze te gekke girl gang kennen!

  Meet the team

 • Newsletter

  Would you like to subscribe to our newsletter and receive all extra features?