Hello Sunshine

4 redenen om Belgetariër te worden met de Kookworkshop van Carrefour

7 juli 2017

Belgetariër. Persoon die bij voorkeur Belgische producten koopt. 

Belgetariër worden, dat is Belgische producenten steunen! Ons land is een kwaliteitsleverancier: groenten, fruit, vlees, zuivel, bier, water en zelfs wijn … Belgetariërs hebben keuze in overvloed! We werden uitgenodigd door Carrefour om samen het engagement aan te om onze Belgische producenten en onze economie te steunen!

Onze mentor van de avond: groentekok Frank Fol. We leerden koken met énkel groenen en fruit die geteeld worden in onze eigen Belgische bodem, volgens de seizoenen. Juist ja, er kwam noch vlees noch vis op ons bord.

(C) Leyla Hesna

(C) Leyla Hesna

carrefour-workshop-seizoenskoken_0006

Carrefour wil hun consumenten meer bewust laten kopen, hun onze eigen Belgische teelt laten proeven, en dit seizoensgebonden. Idealiter eten we dus géén aardbeien in november, en géén pompoen in mei. De Belgetariër basisprincipes van Carrefour vind je hier, hieronder nog eens op een rijtje.

Belgetariër worden, dat is je steentje bijdragen aan de planeet

Belgische producten zijn minder gemanipuleerd, hebben geen lange afstanden afgelegd om tot bij de consument te geraken en zorgen voor minder verwarmde serres. Een mooi gebaar waarvoor onze planeet je dankbaar is!

Belgetariër worden, dat is denken aan je portemonnee!

Bij de consumptie van Belgische seizoensproducten respecteer je de natuurlijke cyclus: serres verwarmen om hun productie te garanderen is niet langer nodig en dat… voel je in je portemonnee.

Belgetariër worden, dat is lekker eten!

Wanneer je Belgisch eet, volg je het verloop van de seizoenen en geniet je dus van producten met meer smaak. Het is ook de ideale gelegenheid om gewoontes aan te passen en nieuwe producten en smaken te leren kennen.

Belgetariër worden, dat is eenvoudig met Carrefour!

Carrefour geeft al jaar en dag voorrang aan lokale producenten. Bijna 80% van de melk, 90% van het vlees, 85% van het seizoensgebonden fruit- en groenteaanbod en 80% van de fijne vleeswaren zijn van Belgische oorsprong bij Carrefour. Het is dus makkelijk om Belgetariër te worden bij Carrefour. Bovendien vind je op deze website meer informatie over Belgische seizoensproducten, receptideeën en tips om ook Belgetariër te worden!

We begonnen de avond met een bezoek aan de historische tuinen ’t Grom, een doemuzeum over groenten en fruit. We kregen er een korte uitleg over de groenten, fruit en kruiden die er op biologische wijze geteeld worden.

Nu moest er natuurlijk ook nog gekookt worden. We werden onderverdeeld in 5 groepjes en kregen per groep een recept voorgeschoteld dat we in één uur tijd moesten weten prepareren. Ik bleek de enige NIET foodblogger te zijn onder het gezelschap. En hooewel ik me aanvankelijk wat onzeker voelde tussen deze bende getalenteerde foodies, wist ook ik mijn recept tot een goed einde te brengen. Want oh ja, daar hou ik van, als recepten dummy proof zijn zonder al te veel moeilijke namen of rare ingrediënten. Ik leerde van Pol wat dé beste manier is om asperges te schellen, keek toe hoe mijn collega blogster curry crumble maakte, en samen toverden we een bordje op tafel om U tegen te zeggen: Asperges met erwten puree en curry crumble.

(C) Leyla Hesna

(C) Leyla Hesna

Later zou dan ook nog eens blijken dat het verdomd lekker was!

(C) Leyla Hesna

(C) Leyla Hesna

(C) Leyla Hesna

(C) Leyla Hesna

Hierboven alle gerechtjes die we in groepjes van 2 maakten: enkel met groenten, fruit en kruiden. We aten noch vis nog vlees, en eerlijk? We hebben het helemaal niet gemist!

Van links boven naar rechts onder:

 1. Koude puree van aardappel, ui, look, zure sjalot, tomaten en basilicum: heerlijk verfrissend in de mond, ideaal op een zwoele, warme zomeravond.
 2. Erwtenpuree met kerrie crumble, asperges en erwtcress: ons gerechtje. Heerlijk fris in de mond alweer, ook leerde ik dat koude verse asperges super lekker zijn!
 3. Het nagerecht: Krokante komkommerpijltjes met burrata, aardbeien, citroenverbena en koolzaadbloempjes
 4. Linksonder: De heerlijke salade: ceviche van bataat (zoete aardappel), rode ui, piment, koriander, nectarine, groene paprika en limoen
 5. Stoofpotje van andavie, rode ui, gedroogde abrikozen en zwarte olijven, en popcorn met bittere chocolade

Al deze recepten kan je terugvinden in het nieuwe boek van Frank Fol: De grote Groentebijbel – Europa.

En wat heb ik geleerd? We gaan proberen minder te kopen ‘waar we goesting in hebben’, maar bewuster proberen omgaan met wat onze Belgische bodem op dit moment van het jaar voortbrengt. Want onze gewassen zijn zo super lekker, dat heb ik en mijn smaakpapillen geproefd!

Als fotografe wil ze van elke shoot een droomverhaal maken. Je vind haar al wandelend in de velden rondom Herent met Floor, haar rosse Engelse Cocker. Tenminste, als ze niet weer eens op reis is.... Want oh ja, stilzitten kan ze niet goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 • Follow Us

 • About Us

  DavidKaba-HS-BitchesLoveBrunch-001

  Hello there you lovely person you! Welkom bij Hello Sunshine, een creatief lifestyle platform voor en door positieve vrouwen.

  Read More

 • Meet the team

  HS Team

  Who runs the world? GIRLS! Leer hier onze te gekke girl gang kennen!

  Meet the team

 • Newsletter

  Would you like to subscribe to our newsletter and receive all extra features?